Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Gevoelige tandhalzen

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Gevoelige tandhalzen zorgen voor pijn en irritatie bij het eten van bepaalde etenswaren. Een goede mondgezondheid en op de juiste manier poetsen kan tandhalsgevoeligheid voorkomen.

Hoe ontstaan gevoelige tandhalzen?

Tandhalzen worden gevoelig wanneer het omliggende tandvlees terugtrekt.

Dit kan gebeuren door:

  • Te hard of te lang poetsen
  • Ontstoken tandvlees (parodontitis)
  • Slechte mondhygiëne

Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug. Het is daarom zeer belangrijk om uw tandvlees goed te verzorgen. Wanneer het tandvlees zich terugtrekt, komt het deel van de tand waar geen glazuur op zit bloot te liggen. Dit poreuze deel heet het tandbeen. In het tandbeen zitten kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwholte. Dit deel van de tand is extra gevoelig.

Wat zijn de gevolgen van gevoelige tandhalzen?

Gevoelige tandhalzen zorgen voor pijn tijdens het eten. Dit komt vaak voor tijdens het eten of drinken van warme of koude producten of juist wanneer u iets eet of drinkt met een uitgesproken zoete of zure smaak. Door de blootliggende tandhals zijn de zenuwen in uw tanden extra gevoelig. Dit merkt u het meest bij warme, koude, zure of zoete etenswaren. Het is dan extra belangrijk om veel aandacht te besteden aan de verzorging van uw tanden. Op een goede manier poetsen en de juiste voeding eten zijn essentieel om de gevoeligheid aan te pakken.

Hoe kunt u gevoelige tandhalzen voorkomen?

Om de kans op gevoelige tandhalzen te minimaliseren is het belangrijk om uw tandvlees goed te verzorgen. Dit doet u vooral door uw tanden op de juiste manier te poetsen. U moet twee keer per dag alle tandplak van en tussen uw tanden verwijderen. Poets uw tanden twee keer per dag en doe dit niet te krachtig, zorgvuldig en voor minimaal twee minuten.

Want kunt u doen wanneer u gevoelige tandhalzen heeft?

Gevoelige tandhalzen hebben extra verzorging nodig. De blootliggende tanden worden namelijk niet beschermd door glazuur. Door op de juiste manier te poetsen en door uw voedingspatroon aan te passen verkleint u de kans op gaatjes en vermindert u de prikkels die zorgen voor gevoelige tanden.

Tandenpoetsen

Tandpasta brengt een beschermende laag aan op uw tanden. Deze laag zorgt ervoor dat prikkels de zenuwen minder snel bereiken. U heeft dus minder pijn aan uw gevoelige tandhalzen wanneer u uw tanden goed poetst.

Voeding

Om de gevoeligheid van uw tanden te beperken is het belangrijk om op uw voeding te letten. Drink bijvoorbeeld minder sappen of frisdrank. Ook citrusfruit zorgt ervoor dat het onbeschermde tandbeen eerder wegslijt, waardoor de ingangen naar uw zenuwen groter worden. Dit zorgt voor meer gevoelige prikkels.

Wat kan een tandarts doen aan gevoelige tandhalzen?

Een tandarts of een mondhygiënist kan alleen samen met u de gevoeligheid aanpakken. We kijken naar de oorzaak en geven u advies. U moet bijvoorbeeld uw voedingspatroon wijzigen, uw poetspatroon aanpassen of uw mondhygiëne verbeteren.

Onze tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Bereken route op Google Maps

Openingstijden

  • Maandag: 08:00 - 20:30
  • Dinsdag: 08:00 - 17:00
  • Woensdag: 08:00 - 17:00
  • Donderdag: 08:00 - 20:30
  • Vrijdag: 08:00 - 17:00
  • Weekend: Gesloten

Terug