Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

De overkappingsprothese

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Een overkappingsprothese is een soort klikgebit. Het verschil met kunstgebit is dat er bij een normaal kunstgebit geen wortels van uw eigen tanden of kiezen worden gebruikt en bij een overkappingsprothese wel. Ze geven de prothese extra houvast en steun.

Een groot voordeel van een overkappingsprothese is dat hij voorkomt dat uw kaken voor een groot deel slinken. Het slinken van kaken betekent dat er steeds meer ruimte ontstaat tussen het kunstgebit en de kaken. Hierdoor gaat het kunstgebit losser zitten. Bij een overkappingsprothese behoudt u enkele wortels van uw tanden of kiezen, die vangen een deel van de druk op bij bijvoorbeeld kauwen.

Het maken van een overkappingsprothese

Allereerst kijkt uw tandarts naar de staat van uw wortels door middel van röntgenfoto’s. Ook beoordeelt hij welke tanden of kiezen hij het beste kan gebruiken voor de prothese. De tanden die niet gebruikt worden zal uw tandarts trekken. De wonden hebben de tijd nodig om te genezen. Probeer in die tijd zacht voedsel te eten. De wortels van de tanden die nog wel worden gebruikt worden gereinigd middels een wortelkanaalbehandeling. Als deze behandeling al eens is uitgevoerd, is het niet nodig om het over te doen.

Uw tandarts maakt met een afdruklepel een afdruk van uw kaak. Hiermee maakt de tandarts een gipsmodel, dat hij vervolgens gebruikt om de prothese op te maken. Tijdens een vervolgbezoek bekijkt de tandarts de stand van uw kaken ten opzichte van elkaar om ervoor te zorgen dat u straks goed kunt kauwen.

In de laatste fase van het maken van een overkappingsprothese moet uw tandarts nog twee handelingen doen. Hij slijpt de tanden en kiezen die gebruikt worden als steun voor de overkappingsprothese en sluit het wortelkanaal af door het op te vullen. Daarnaast trekt hij de overige tanden die nog in de weg zitten voor uw prothese. Geen zorgen: uw tandarts plaatst direct uw overkappingsprothese. U loop dus niet zonder tanden over straat.

De eerste dagen met de overkappingsprothese

In het begin zal het even gek voelen. Uw tandarts maakt na het plaatsen van de overkappingsprothese meteen een vervolgafspraak om uw mond te controleren en eventuele klachten of pijn te verhelpen. In de eerste 24 uur kunnen de wonden nog nabloeden. Dit gaat vanzelf over. Het is belangrijk dat u niet uw mond spoelt met water, zodat de wonden goed genezen. Drinken mag wel. Het kan ook zijn dat u pijn ervaart. De overkappingsprothese zit nog niet gelijk goed. Het is niet de bedoeling dat u uw overkappingsprothese verwijdert, omdat hij als een verband op uw wonden zit. Eet de eerste dagen daarom zacht voedsel.

Schoonhouden van de overkappingsprothese

De eerste week is het goed om uw kaken te laten wennen aan de prothese door hem ook ’s nachts te dragen. Daarna is het beter om de prothese ‘s nachts in een droog en afgesloten bakje of in een glas water te bewaren, om uw kaken rust te geven.

Extra houvast aan overkappingsprothese

Wanneer uw overkappingsprothese toch te los zit, kan de tandarts extra voorzieningen aanbrengen om de prothese vast te klikken. Mochten de wortels toch verloren gaan, dan is het voor de tandarts niet lastig om over te gaan op een gewoon kunstgebit.

Slinken van kaken

Uw kunstgebit blijft altijd even groot, maar uw kaken slinken doordat het kaakbot geen wortels meer heeft om vast te houden. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de kaak zijn nieuwe vorm heeft. In de tussentijd moet de prothese wel al aangepast worden naar de nieuwe vorm. Door regelmatig een afspraak te maken bij uw tandarts, kan hij kleine mankementen tijdig ontdekken en uw overkappingsprothese verstellen.

Wat kan een tandarts doen?

Uw tandarts kan uw prothese corrigeren of vaster zetten door middel van extra voorzieningen. Het is ook belangrijk om naar de periodieke controles te blijven gaan. Daarnaast is het raadzaam om een afspraak te maken als de pijn lang aanhoudt. Uw tandarts kan problemen met uw overkappingsprothese tijdig constateren en u het beste advies geven.

Tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

  • Maandag: 08:00 - 20:30
  • Dinsdag: 08:00 - 17:00
  • Woensdag: 08:00 - 17:00
  • Donderdag: 08:00 - 20:30
  • Vrijdag: 08:00 - 17:00

Bereken de route op Google Maps

Terug