Wortelkanaalbehandeling

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Bij hevige pijn aan uw tanden of kiezen kan het zijn dat het weefsel in het wortelkanaal ontstoken is. Eén van de eerste kernmerken van ontstoken weefsel in het wortelkanaal is overgevoeligheid voor koud of warm eten en drinken. Ontstoken weefsel herstelt niet uit zichzelf en daarom is het noodzakelijk om dit te verwijderen.

Heeft u last van een zeurende pijn aan uw tanden of kiezen en weet u niet waar dit door wordt veroorzaakt? Neem dan contact op Idente Mondzorg Gorinchem via telefoonnummer 0183 – 622 530, of maak direct een afspraak. Onze tandarts kan door middel van een röntgenfoto snel beoordelen of u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft.

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

De eerste kenmerken van ontstoken weefsel

Eén van de eerste en meest belangrijke kenmerken van een ontsteking in het wortelkanaal zijn gevoeligheid van uw tanden en kiezen bij warm of koud eten en drinken. Daarnaast kunnen tandbederf, een lekkende vulling of bacteriën ook de oorzaak van een ontsteking zijn.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Onder uw tanden en kiezen zijn wortels gevestigd. Elke wortel bestaat uit één of meerdere wortelkanalen en deze kanalen zijn gevuld met zogenaamd pulpa; zenuwweefsel. De pulpa kan ontstoken raken en niet meer herstellen. De pulpa zal dam verwijderd moeten worden met een wortelkanaalbehandeling.

Uit angst voor een wortelkanaalbehandeling kiest men in enkele gevallen om geen behandeling uit te laten voeren. Dit is echter niet aan te raden, omdat de tand of kies dan uiteindelijk getrokken zal moeten worden. Bovendien is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Daarom adviseren wij altijd om uw tandarts bij klachten tijdig om advies te vragen.

Bent u zeer angstig voor de tandarts? Idente Mondzorg Gorinchem is gespecialiseerd in angstige patiënten. Indien wenselijk, kunnen we u behandelen onder narcose. Bent u benieuwd hoe wij omgaan met angstige patiënten. Kijk dan bij meer informatie over de angst tandarts.

De stappen tijdens de zenuwbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een ingreep waarbij de zenuw uit het kanaal wordt verwijderd. Voordat de behandeling wordt uitgevoerd is het belangrijk dat de tandarts uw wortelkanalen uitgebreid analyseert en beoordeelt. De behandeling verloopt in de volgende stappen:

 • De tandarts maakt een röntgenfoto om uw wortelkanalen te beoordelen;
 • Mocht een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn, dan krijgt u een plaatselijke verdoving;
 • De tandarts maakt de kies of tand van het ontstoken wortelkanaal open;
 • Het ontstoken en dode zenuwweefsel wordt uit de kanalen verwijderd;
 • De kanalen worden schoongemaakt met kleine vijltjes;
 • Het kanaal wordt weer gevuld en de tand of kies wordt afgesloten met een vulling. 

De duur van de behandeling

De tijdsduur van een wortelkanaalbehandeling verschilt per persoon en per behandeling. Over het algemeen duurt de behandeling een half uur tot twee uur. De behandeling van een kies met meerdere zenuwkanalen zal meer tijd in beslag nemen dan de behandeling van een tand met één zenuwkanaal.

Wanneer een uitgebreide wortelkanaalbehandeling in één keer wordt uitgevoerd, kan het een lange zit in de tandartsstoel worden. Om de behandeling aangenamer te maken kan besloten worden om de behandeling in twee keer te doen. Tijdens de eerste behandeling zal de tandarts dan een opening maken naar de zenuw, waarna het ontstoken weefsel wordt verwijderd. Vervolgens wordt het kanaal schoongemaakt en tijdelijk afgesloten. De behandeling kan dan tijdens een tweede zitting worden voltooid.

Napijn

Een wortelkanaalbehandeling wordt vrijwel pijnloos uitgevoerd, omdat de tandarts u een plaatselijke verdoving geeft. Het kan voorkomen dat u na de behandeling last krijgt van napijn. De meeste pijn zal vanzelf verdwijnen. Mocht u toch last blijven houden van een zeurende napijn, neem dan contact op met de tandarts.

Prijzen wortelkanaalbehandeling

De tarieven voor wortelkanaalbehandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Op de tarievenpagina voor wortelkanaalbehandelingen vindt u meer informatie over de vastgestelde tarieven.

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Hoelang duurt de behandeling?

Wat de behandelduur is, is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies dat we moeten behandelen. Een wortelkanaalbehandeling kan daarom tussen de 30 minuten en 3 uur duren. Soms is een herbehandeling van het wortelkanaal noodzakelijk. Hierbij verwijderen we eerst het oude vulmateriaal uit de wortelkanalen en daardoor duurt de behandeling vaak wat langer.

Wat is een herbehandeling?

Wanneer er na de behandeling klachten ontstaan, zullen we het wortelkanaal opnieuw moeten behandelen. Dit noemen we een herbehandeling. In de meeste gevallen slaagt de behandeling in één keer, maar het kan voorkomen dat de wortelpuntontsteking onvoldoende geneest.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Wanneer wij een wortelkanaalbehandeling uitvoeren onder plaatselijke verdoving, voelt u van de behandeling zelf niets. De verdoving neemt de pijn namelijk direct weg. Als we een herbehandeling moeten uitvoeren, is hiervoor vaak geen verdoving nodig omdat het gevoel uit de zenuw al verdwenen is.

Krijg ik last van napijn?

Tijdens de wortelkanaalbehandeling maken we de kanalen zorgvuldig schoon en daardoor kan er achteraf wat napijn ontstaan. Het is per patiënt verschillend hoe heftig deze pijn zal zijn, maar het is vaak goed te onderdrukken met een pijnstiller. Wanneer uw pijn gepaard gaat met koorts of een zwelling, raden wij u aan om contact met ons op te nemen.

Kan ik direct na de behandeling weer aan het werk?

Direct na de wortelkanaalbehandeling kunt u weer aan werk. U kunt wel wat hinder ondervinden van de verdoving, deze werkt namelijk gemiddeld zo’n drie uur. In die tijd kan praten en eten daarom wat lastig zijn. Houd er wel rekening mee dat u niet te zwaar werk verricht waarbij uw veel moet tillen of bukken. Dit kan de eerste dag vervelend zijn.

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Onze tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

 • Maandag: 08:30 - 21:00
 • Dinsdag: 08:30 - 21:00
 • Woensdag: 08:30 - 21:00
 • Donderdag: 08:30 - 21:00
 • Vrijdag: 08:30 - 21:00
 • Weekend Op afspraak

Contact

Neem contact op met Idente Mondzorg Gorinchem voor meer informatie of om direct een afspraak te maken. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0183 – 622 530  of het contactformulier.

Naam*
Telefoonnummer*
Mobiel*
Geboortedatum
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden *

Ik heb de pagina over het eerste tandartsbezoek gelezen*

Ik ga akkoord met de privacy statement *

 

We wijzen je op onze Privacy- en cookieverklaring.

Terug