Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Een ­gezond­ gebit tijdens de zwangerschap

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

De kans op tandvleesproblemen en gaatjes is groter wanneer u zwanger bent. Dit komt doordat uw hele hormoonhuishouding verandert. Het krijgen van een kindje is een stressvolle tijd en u denkt dan wellicht minder aan de verzorging van uzelf. Het is belangrijk om hier wel aan te blijven denken. Wat is verstandig om te doen?

Ontstoken tandvlees en gaatjes

Ontstoken tandvlees ontstaat door tandplak. Door een veranderde hormoonspiegel kan uw tandvlees hier overgevoelig op reageren. In de mond resulteert dit in bloedend tandvlees. Het is belangrijk om goed de tanden te blijven stoken en poetsen. Sommige vrouwen snoepen meer tijdens de zwangerschap. Als u door de zwangerschap minder aandacht besteedt aan uw gebit, heeft u meer kans op gaatjes.

Naar de tandarts tijdens zwangerschap

Voorafgaand aan uw bezoek is het verstandig om aan te geven dat u zwanger bent. Zeker in de eerste drie maanden is het niet raadzaam om röntgenfoto’s te laten maken. Door aan uw tandarts te vertellen dat u zwanger bent, kan hij daar rekening mee houden. De meeste tandheelkundige behandelingen kunt u zonder risico ondergaan tijdens de zwangerschap, maar soms is het nodig om iets uit te stellen tot na de bevalling.

Misselijkheid tijdens zwangerschap

Veel vrouwen zijn vaak misselijk tijdens de zwangerschap. Vanwege braakneigingen vermijdt men daarom soms de achterste kiezen bij het poetsen. Het is raadzaam om een tandenborstel met een kleinere kop te gebruiken om deze delen toch schoon te houden. Moet u toch overgeven, dan bent u vast geneigd om gelijk de smaak in de mond weg te poetsen. Dit is niet verstandig. Maagzuur is niet goed voor uw tandglazuur. Door gelijk met uw tandenborstel en tandpasta over uw tanden heen te gaan, poetst u de beschermende laag van uw tanden. Het is beter om uw mond te spoelen met water of een mondspoeling. U kunt ook een half uurtje wachten met poetsen.

Het kindergebit

Als uw kindje er dan eindelijk is, dan wilt u natuurlijk ook dat uw kindje een mooi, gezond en sterk melkgebit krijgt. Zodra het eerste tandje is doorgekomen kunt u beginnen met tandenpoetsen met een speciale kindertandenborstel en fluoridepeutertandpasta.

Tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

  • Maandag: 08:00 - 20:30
  • Dinsdag: 08:00 - 17:00
  • Woensdag: 08:00 - 17:00
  • Donderdag: 08:00 - 20:30
  • Vrijdag: 08:00 - 17:00

Bereken de route op Google Maps

Terug