Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Flosdraad

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Het is belangrijk om uw tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden. U kent de basisregel vast wel: twee keer per dag twee minuten poetsen. Helaas kan een tandenborstel niet goed de ruimte tussen de tanden schoonmaken. Daarvoor kunt u tandenstokers, ragers of flosdraad gebruiken. Vraag uw tandarts of mondhygiënist welk middel voor u het meest geschikt is bij het flossen.

Wat is tandplak?

Tandplak is het wit-gelige laagje op en tussen uw tanden en kiezen. Het is een mengsel van speeksel, voedingsresten en bacteriën. Dit is gemakkelijk weg te poetsen als u twee keer per dag uw tanden poetst. Wanneer u niet regelmatig uw tanden poetst, kunnen gaatjes, tandvleesontstekingen en tandsteen ontstaan.

Tandplak verwijderen met flosdraad

U kunt verschillende hulpmiddelen gebruiken bij het reinigen tussen de tanden:

 • Flosdraad: voor smallere ruimtes tussen tanden en kiezen
 • Tandenstokers: voor grotere tussenruimtes tussen tanden en kiezen
 • Ragers: voor ruimtes die te groot zijn voor tandenstokers

Veelgestelde vragen over flossen

We krijgen vaak vragen over flossen. We hebben ze voor u verzameld en beantwoord.

Welk flosdraad moet ik gebruiken?

Flosdraad is verkrijgbaar in verschillende soorten en diktes. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welk flosdraad u het beste kunt gebruiken.

Doet flossen pijn?
Als u niet vaak flost, kan het in het begin gevoelig zijn. Tandvlees bloedt sneller, omdat het nog ontstoken kan zijn. Als u elke dag flost, verdwijnt de ontsteking en dus ook het bloeden. Merkt u dat het bloeden niet minder of zelfs erger wordt? Ga dan naar uw tandarts of mondhygiënist.

Hoe moet ik flossen?

 1. Houd het flosdraad vast en houd een afstand van 3 cm tussen beide handen. Voor het gemak kunt u ook de uiteinden rond een vinger draaien, zodat u het flosdraad beter vast kunt houden.
 2. Ga zagend met het flosdraad tussen uw tanden en kiezen door.
 3. Buig het flosdraad om een van de tanden tot onder het tandvlees en schraap of schep vervolgens één zijkant schoon.

Wat is een brugnaald of superfloss?

Als u een brug hebt of een vaste beugel, dan is het lastiger om tussen uw tanden en kiezen schoon te maken. U kunt dan niet met flosdraad alles goed schoonmaken. Een brugnaald of superfloss kan hiervoor de oplossing zijn.

Brugnaald

Brugnaalden zijn plastic naalden met een groot oog om een flosdraad doorheen te halen. Zo kunt u ook onder een brug of beugel tussen de tanden reinigen.

Superfloss

Superfloss is een stuk flosdraad met een verdikking in het midden. Het begin van de draad is verhard, zodat u makkelijker onder een brug of beugel kunt reinigen.

Let op: verkeerd gebruik van flosdraad, stokers of ragers kan zorgen voor schade aan de tanden en het tandvlees. Neem dus altijd contact op met uw tandarts of mondhygiënist als u twijfelt tussen de verschillende mogelijkheden voor het schoonhouden van uw gebit.

Wanneer moeten kinderen beginnen met flossen?

Als de eerste permanente tanden doorbreken, ontstaat er een gemengd tandenstelsel. Hierdoor raken de naastgelegen melktanden en kiezen vatbaarder voor tandbederf. Dat is het beste moment om te starten met het flossen van het gebit bij uw kind. We raden aan om dit tot het negende levensjaar aan te houden, zodat u uw kind op tijd kunt corrigeren en goede gewoontes op kan laten bouwen.

Advies van uw tandarts

Het is verstandig om een afspraak te maken met de tandarts of mondhygiënist om te overleggen welke manier van interdentale mondhygiëne het beste bij u past. De specialisten van iDente Mondzorg Gorinchem kijken dan naar uw algehele mondgezondheid en geven u persoonlijk advies. Bent u al patiënt bij ons? Maak dan eenvoudig online een afspraak.

Tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

 • Maandag: 08:00 - 20:30
 • Dinsdag: 08:00 - 17:00
 • Woensdag: 08:00 - 17:00
 • Donderdag: 08:00 - 20:30
 • Vrijdag: 08:00 - 17:00

Bereken de route op Google Maps 

Terug