Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Mondhygiëne

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Mondhygiëne is belangrijk om uw mond en gebit fris en gezond te houden. Een goede mondhygiëne bestaat onder meer uit het dagelijks verzorgen van uw gebit en mond. Zo voorkomt u gaatjes en tandvleesproblemen en houdt u uw mond en gebit in goede conditie.

Indien u last heeft van één of meer van onderstaande problemen, doet u er goed aan een afspraak in te plannen bij de tandarts:

 • Tandsteen of aanslag op uw tanden;
 • Het regelmatig hebben van gaatjes;
 • Bloedend of geïrriteerd tandvlees;
 • Terugtrekkend tandvlees en/of gevoelige tandhalzen;
 • Een slechte adem (halitose).

Wilt u advies over mondverzorging of een afspraak maken bij Idente Mondzorg Gorinchem? Neem dan contact op door te bellen naar 0183-622530 of plan online een afspraak in.

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Kosten en vergoedingen voor mondhygiëne

De kosten van mondhygiënische behandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Preventieve mondzorg Tarieven

Preventieve mondzorg

Tarieven

Voorlichting en instructie preventieve mondverzorging € 11,85
Consult voor preventie evaluatie (per 5 minuten) € 11,85
Gebitsreiniging (per 5 minuten)

€ 11,85

Beslijpen / fluorideren van een melktand of -kies

€ 23,78
Eenvoudig bacteriologisch onderzoek € 15,85
Methode I fluoridebehandeling € 26,42
Methode II fluoridebehandeling € 21,14
Mondbeschermer € 23,78

*Aan bovenstaande tarieven kunnen geen rechten worden ontleend.

Let op: in veel gevallen is meer dan één behandeling noodzakelijk om uw mondhygiëne te verbeteren. Laat u daarom tijdens een consult voorafgaand aan de behandeling uitgebreid informeren over de kosten. Naar aanleiding van het consult kunnen we een persoonlijk behandelplan voor u opstellen, inclusief kostenindicatie.

Naast preventieve mondzorg voert de tandarts ook tandvleesbehandelingen uit. Voor deze behandelingen gelden andere tarieven. Hier vindt u de tarieven van de NZa voor tandvleesbehandelingen.

Vergoedingen

Een mondhygiënische behandeling door de tandarts wordt enkel vergoed wanneer u over een aanvullende tandartsverzekering beschikt. Daarnaast is de hoogte van de vergoeding die u kunt ontvangen ook afhankelijk van de voorwaarden van uw tandartsverzekering.

Wij adviseren u om alle informatie over uw tandartsverzekering op te vragen bij uw zorgverzekeraar. Dit is belangrijk om vooraf inzichtelijk te krijgen of u recht heeft op een vergoeding en wat de hoogte van de vergoeding zou zijn. Veel verzekeraars vergoeden tot een bepaald percentage of een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 75% van de kosten of tot maximaal € 200,-. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om meer duidelijkheid te krijgen over deze vergoeding.

Onze specialist in mondhygiëne

Tandarts Guicherit is onze specialist op het gebied van mondhygiëne. Hij is als zeer ervaren tandarts gespecialiseerd in alle mondhygiënische behandelingen. Een team van tandartsassistentes assisteert hem bij de behandelingen.

 • Uitgebreid consult om uw mondhygiëne te bespreken
 • Persoonlijk behandelplan om uw mondhygiëne te verbeteren
 • Vooraf een kostenindicatie naar aanleiding van uw consult

Een slechte mondhygiëne is niet iets waar u zich voor hoeft te schamen. Met een persoonlijk behandelplan verbeteren we de gezondheid van uw gebit, waarna u weer zorgeloos kunt lachen. Veel andere cliënten gingen u voor bekijk onze beoordelingen op Zorgkaart Nederland.

 

Mondhygiënische behandelingen

De tandarts voert verschillende behandelingen uit; zowel preventieve mondzorg als de behandeling van specifieke klachten aan uw gebit. Elke situatie is anders en vraagt om een ander behandeltraject. Voorafgaand aan de behandeling kunt u uw klachten bespreken met de specialist. Vervolgens zal hij uw gebit en mondhygiëne uitgebreid onderzoeken. Hieronder leest u meer informatie over de behandeling die de tandarts uitvoert, waaronder:

 • Bestrijden van tandsteen en tandplak
 • Behandelen van bloedend of geïrriteerd tandvlees
 • Behandelen van terugtrekkend tandvlees
 • Behandelen van slechte adem (halitose)

Tandsteen en tandplak

Tandplak wordt gevormd door voedselresten en is een van de voornaamste oorzaken van tandvleesproblemen. Wanneer tandplak hard wordt, spreken we van tandsteen. De meeste mensen hebben niet door dat ze tandsteen hebben, tot de tandarts ze dit verteld. Gelukkig is tandsteen niet ernstig en eenvoudig te behandelen door de tandarts.

Tandsteen kan voorkomen worden door tandplak te verwijderen. Idente Mondzorg Gorinchem raadt aan om minimaal twee maal per dag uw tanden goed te poetsen. Indien u snel last heeft van de opbouw van tandplak, dan kunt u kiezen voor een fluoride tandpasta. Daarnaast helpt flossen tegen de vorming van tandplak. Tijdens een gebitscontrole bij Idente wordt uw gebit uitgebreid gecontroleerd op tandplak en tandsteen en, indien nodig, grondig gereinigd.

mondhygiëne gebit voor en na

Voor (links) en na (rechts)

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Bloedend of geïrriteerd tandvlees

Irritatie aan het tandvlees kan ernstige gevolgen hebben. Bij het uitblijven van behandeling kunnen tandvleesproblemen leiden tot het verlies van het weefsel dat de tanden op hun plaats houdt. Ontstekingen in het tandvlees kunnen plaatselijk zijn of overal in het gebit voorkomen. Ontstoken tandvlees gaat vaak gepaard met een nare smaak in de mond en een slechte adem. De meeste mensen ervaren geen directe pijn, maar merken bij aanraking van het tandvlees dat er iets niet in orde is.

Terugtrekkend tandvlees

Uw manier van tandenpoetsen kan een invloed hebben op uw tandvlees. Te hard of zacht poetsen, of met een verkeerde tandenborstel, kan leiden tot terugtrekkend tandvlees. Hiervan is sprake als de tandhalzen, de overgang van de kroon naar de wortel, bloot komen te liggen. Terugtrekkend tandvlees kan erg pijnlijk zijn. Terugtrekkend tandvlees kan ook veroorzaakt worden door irritatie aan het tandvlees door bijvoorbeeld implantaten, kronen of bruggen, of facings. Met regelmatige mondverzorging voorkomt u terugtrekkend tandvlees. Indien uw tandvlees gevoelig is, helpen wij u graag een geschikte tandenborstel en tandpasta uit te kiezen. Vraag bij twijfel uw tandarts om advies.

Parodontitis

Wanneer tandplak een ontsteking veroorzaakt en deze uitbreidt naar het kaakbot, dan kan dit leiden tot parodontitis. Dit is een vergevorderde tandvleesontsteking die ervoor kan zorgen dat het tandvlees los laat van de tanden en kiezen. Het gevolg hiervan is dat er meer tandplak ontstaat in de ruimte tussen het tandvlees en tanden en kiezen, waardoor de ontsteking zich verder kan uitbreiden. Parodontitis geeft zelden pijnklachten en kan daardoor lang onopgemerkt blijven. Enkele kenmerken van parodontitis zijn:

 • Rood, verslapt of gezwollen tandvlees;
 • Bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen of eten;
 • Terugtrekkend tandvlees;
 • Een nare smaak in de mond;
 • Een slechte adem.

Met een goede mondverzorging kunt u parodontitis voorkomen. Tandenpoetsen, flossen en het gebruik van ragers en tandstokers kan helpen om uw tandvlees gezond te houden. Heeft u vaak last van tandvleesproblemen? Vraag Idente gerust om advies. Tandarts Vincent Guicherit vertelt u graag welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn om uw mond gezond en fris te houden. Meer informatie over parodontitis vindt u hier.

Slechte adem en/of een vieze smaak in de mond

Een slechte adem of halitose wordt veroorzaakt door bacteriën op de tong. Het gaat hierbij om een structureel probleem en dus niet de slechte adem die ontstaat na het eten van bepaalde (gekruide) voedingsmiddelen, alcohol of roken. Een slechte adem ontstaat doordat bacteriën op de tong zwavel produceren, wat zorgt voor een nare geur.

Een slechte adem kan in hoge mate worden voorkomen door goed uw tanden te poetsen. Vergeet hierbij uw tong niet te poetsen. Mondwater kan ook een positief effect hebben op de frisheid van uw mond. Wanneer u leidt aan een slechte adem of denkt dat u een slechte adem heeft, vraag uw tandarts dan om advies. Idente Mondzog Gorinchem heeft de expertise in huis om u te adviseren over hulpmiddelen die een slechte adem kunnen voorkomen en verhelpen.

Mondhygiëne tips

De belangrijkste aanbevelingen om een gezond en fris gebit te behouden zijn:

 • Ga minimaal twee maal per jaar voor controle naar de tandarts. Uw gebit wordt dan regelmatig gecontroleerd zodat eventuele gebitsproblemen tijdig kunnen worden verholpen.
 • Laat uw gebit regelmatig reinigen door uw tandarts of mondhygiënist. Uw gebit wordt dan professioneel schoongemaakt. Tandsteen dat u niet zelf kunt verwijderen wordt aangepakt door de tandarts of mondhygiënist.
 • Poets (minimaal) twee maal per dag grondig uw tanden. Zo voorkomt u tandsteen, cariës en tandvleesontstekingen.
 • Gebruik bij voorkeur hulpmiddelen voor uw mondverzorging zoals tandstokers en flosdraad. Wilt u weten welke middelen het beste passen bij uw mond? Wilt u ook mondspoelmiddelen gebruiken? Vraag Idente Mondzorg Gorinchem dan om advies. Wij helpen u graag.

Schaamte voor het gebit

Een regelmatige controle van het gebit is belangrijk om tandheelkundige problemen te signaleren en in een vroeg stadium aan te pakken. Wanneer mensen wegens angst of omstandigheden langdurig niet naar de tandarts zijn geweest, kan het voorkomen dat ze zich schamen voor hun gebit. Bij Idente Mondzorg Gorinchem zijn we heel wat gewend en helpen we patiënten graag hun schaamte of angst te boven te komen. Indien wenselijk kunnen we bij angstige patiënten overgaan tot een speciale angstbehandeling (bekijk hier wat zo’n behandeling inhoudt).

Onze tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Openingstijden

 • Maandag: 08:30 - 21:00
 • Dinsdag: 08:30 - 21:00
 • Woensdag: 08:30 - 21:00
 • Donderdag: 08:30 - 21:00
 • Vrijdag: 08:30 - 21:00
 • Weekend Op afspraak

Maak een afspraak voor een mondhygiënische behandeling

Heeft u vragen over mondhygiëne of wilt u een afspraak inplannen bij onze tandarts? Neem dan contact op door te bellen naar 0183 – 622 530. Door onderstaande formulier in te vullen maakt u direct online een afspraak. Nadat u het formulier verstuurt nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naam*
Telefoonnummer*
Mobiel*
Geboortedatum
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden *

Ik heb de pagina over het eerste tandartsbezoek gelezen*

Ik ga akkoord met de privacy statement *

 

We wijzen je op onze Privacy- en cookieverklaring.

Terug