Vandaag geopend van 08.00 tot 20.30

Kronen & Bruggen

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Wanneer u één of meerdere tanden mist kan een kroon of brug u de oplossing bieden. Een kroon of brug is een durabele vervanging van tanden of kiezen. Ze geven tanden en kiezen hun oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Heeft u een kroon of brug nodig of wilt u persoonlijk advies? Idente Mondzorg in Gorinchem staat voor u klaar:

 • Dezelfde dag klaar op afspraak
 • Niet twee weken met een noodkroon rondlopen
 • Gespecialiseerde kennis
 • Persoonlijke benadering in een kleinschalige praktijk

Maak een afspraak                    Bel mij terug

Wat is een kroon?

Wanneer u een beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies heeft biedt een kroon u een goede oplossing. Een kroon is een metalen en/of porseleinen kapje over uw afgeslepen tand of kies. Kronen zijn een vaste vervanging van het zichtbare gedeelte van de tand of kies. Door middel van een kroon krijgt uw tand of kies zijn oorspronkelijke kleur, vorm en functie terug.

Wanneer biedt een kroon een oplossing?

Een kroon kan om verschillende reden worden toegepast en een oplossing bieden:

 • Wanneer een vulling te groot is geworden en er een kans bestaat dat de kies of tand afbreekt.
 • Wanneer door tandbederf en/of een wortelkanaalbehandeling een te groot gedeelte van de kies verloren is gegaan en er onvoldoende houvast is voor een standaard vulling.
 • Wanneer een tand of kies is afgebroken.
 • Wanneer een tand of kies ernstig is veranderd van kleur en/of vorm.

Herkent u één van deze ongemakken en bent u benieuwd wat Idente voor u kan betekenen?

Maak een afspraak

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit twee of meer kronen en vervangt één of meerdere onberekende tanden en/of kiezen. Een brug omspant het deel waar uw tanden ontbreken en zit vast op bestaande tanden aan weerszijden. Uw tandarts zal de brug aanpassen op de kleur en maat van uw gebit zodat het één geheel vormt.

Wanneer is een brug nodig?

Een brug kan u om verschillende redenen een oplossing bieden:

 • Wanneer u met kauwen en bijten gehinderd wordt
 • Ter voorkoming van het verschuiven van tanden en kiezen
 • Wanneer u uw uiterlijk wilt verbeteren

Soorten bruggen

Gewone brug: Bij een gewone rug vormen de twee tanden of kiezen aan weerszijde van de open ruimte de pijlers.

Vrij- eindigende brug: Bij een vrij-eindigende brug heeft de brug pijlers aan slechts één zijde van de open ruimte.

Etsbrug: Wanneer de tanden aan weerszijde van de open ruimte nog gaaf zijn kan men kiezen voor een etsbrug. Door middel van bevestigingsplaatjes wordt de brug aan de binnenzijde van de tanden geplakt.

Van welke materialen worden kronen en bruggen gemaakt?

Kronen en bruggen worden gemaakt uit:

Metaal-porselein: Bij de metaal-porselein methode vormt metaal een stevige basis die de nodige kauwkrachten kan weerstaan. Hierover wordt een laag porselein gebakken passend bij de kleur en vorm van uw gebit, zodat de kroon aan de buitenkant er uitziet als een echte tand of kies.

Porselein: Het tandkleurige materiaal vormt een mooi geheel met de rest van het gebit en ziet er natuurgetrouw uit. Porselein is een veel gebruikt materiaal voor de voortanden.

Metaal: De sterke en slijtvaste eigenschappen van dit materiaal maken dat metaal vaak wordt gebruikt bij kronen en bruggen. Vanwege de kleur wordt dit metaal voornamelijk gebruik bij de achterste kiezen.

Het verloop van de behandeling bij Idente Mondzorg in Gorinchem

Bij Idente worden kronen dezelfde dag nog geplaatst. Ook bruggen kunnen op afspraak dezelfde dag klaar zijn. Zo hoeft u niet twee weken rond te lopen met een noodkroon. Wel zo efficiënt. Bovendien bespaart u tijd en kosten. Tijdens de behandeling zult u in de volgende stappen begeleidt worden:

  1. Afslijpen van de desbetreffende tand of kies: Om ruimte te creëren voor de brug of kroon wordt een deel van de tand of kies afgeslepen onder plaatselijke verdoving of, indien gewenst, narcose.
  2. Afdruk maken: Uw tandarts zal met behulp van een afdruklepel met een rubberachtige massa een afdruk maken van uw kaak of het desbetreffende gedeelte. De afdruk wordt vervolgens in gips gegoten waarop de kroon of brug vervaardigd zal worden.
  3. Beetregistratie: Om de hoogte van de kroon en de vorm van het kauw- of snijvlak te bepalen zal uw tandarts een beetregistratie maken. Na aanleiding hiervan zal hij bepalen hoe de onder- en bovenkaak op elkaar passen.
  4. Kleur bepalen: Om er zeker van te zijn dat uw brug of kroon dezelfde kleur is als de rest van uw gebit wordt, samen met u, de kleur bepaald.
  5. Vastzetten: Vervolgens zal uw tandarts uw kroon of brug plaatsen. Aan de binnenzijde van de kroon of brug zal snel hardend cement worden aangebracht waarna deze op zijn plaatst wordt gedrukt.

Kosten

De kosten van een kroon of brug zijn afhankelijk van het soort en de hoeveelheid tanden of kiezen die vervangen moeten worden. Idente zal op voorhand een begroting en prijsindicatie met uw bespreken zodat u niet voor verassingen komt de staan. Afhankelijk van uw verzekering kunt u recht hebben op een vergoeding. Raadpleeg de polis van uw ziektekosten verzekering voor meer informatie. Kijk voor meer informatie op de pagina kosten kronen en bruggen 2016.

Adres

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

 • Maandag: 08:00 - 20:30
 • Dinsdag: 08:00 - 17:00
 • Woensdag: 08:00 - 17:00
 • Donderdag: 08:00 - 20:30
 • Vrijdag: 08:00 - 17:00

Maak een afspraak

Bent u al patiënt bij ons en wilt u een afspraak maken. Vul dan onderstaand formulier in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug. Verplichten velden aangeduid met * Bent u nog geen patiënt bij Idente Mondzorg Gorinchem en wilt u zich inschrijven? Kijk dan op de pagina inschrijven.

Naam*
Telefoonnummer*
Mobiel*
Geboortedatum
 

Terug