Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Kronen & Bruggen

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Wanneer u één of meerdere tanden mist biedt een kroon of brug de oplossing. Een kroon of brug is een durabele vervanging van tanden of kiezen. Ze geven tanden en kiezen hun oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Heeft u een kroon of brug nodig of wilt u persoonlijk advies? Idente Mondzorg in Gorinchem staat voor u klaar:

 • Dezelfde dag klaar op afspraak
 • Niet twee weken met een noodkroon rondlopen
 • Gespecialiseerde kennis
 • Persoonlijke benadering in een kleinschalige praktijk

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Wat is een kroon?

Wanneer u één beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies heeft, biedt een kroon u een goede oplossing. Een kroon is een kapje dat een tandarts over een afgeslepen tand of kies plaatst. Het materiaal van dit kapje bestaat uit metaal, porselein, of een combinatie van beide. Kronen zijn een vaste vervanging van het zichtbare gedeelte van de tand of kies. Door middel van een kroon krijgt uw tand of kies zijn oorspronkelijke kleur, vorm en functie terug.

Wanneer biedt een kroon een oplossing?

Een kroon kan om verschillende reden worden toegepast en een oplossing bieden:

 • Wanneer een vulling te groot is geworden en er een kans bestaat dat de kies of tand afbreekt.
 • Wanneer door tandbederf en/of een wortelkanaalbehandeling een te groot gedeelte van de kies verloren is gegaan en er onvoldoende houvast is voor een standaard vulling.
 • Wanneer een tand of kies is afgebroken.
 • Wanneer een tand of kies ernstig is veranderd van kleur en/of vorm.

Herkent u één van deze ongemakken en bent u benieuwd wat Idente voor u kan betekenen?

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit twee of meer kronen en vervangt één of meerdere onberekende tanden en/of kiezen. Een brug omspant het deel waar uw tanden ontbreken en zit vast op bestaande tanden aan weerszijden. Uw tandarts zal de brug aanpassen op de kleur en maat van uw gebit zodat het één geheel vormt.

Wanneer is een brug nodig?

Een brug kan u om verschillende redenen een oplossing bieden:

 • Wanneer u met kauwen en bijten gehinderd wordt
 • Ter voorkoming van het verschuiven van tanden en kiezen
 • Wanneer u uw uiterlijk wilt verbeteren

Soorten bruggen

Gewone brug: bij een gewone rug vormen de twee tanden of kiezen aan weerszijde van de open ruimte de pijlers.

Vrij- eindigende brug: bij een vrij-eindigende brug heeft de brug pijlers aan slechts één zijde van de open ruimte.

Etsbrug: wanneer de tanden aan weerszijde van de open ruimte nog gaaf zijn kan men kiezen voor een etsbrug. Door middel van bevestigingsplaatjes wordt de brug aan de binnenzijde van de tanden geplakt.

Van welke materialen worden kronen en bruggen gemaakt?

Kronen en bruggen worden gemaakt uit:

Metaal-porselein: bij de metaal-porselein methode vormt metaal een stevige basis die de nodige kauwkrachten kan weerstaan. Hierover wordt een laag porselein gebakken passend bij de kleur en vorm van uw gebit, zodat de kroon aan de buitenkant er uitziet als een echte tand of kies.

Porselein: het tandkleurige materiaal vormt een mooi geheel met de rest van het gebit en ziet er natuurgetrouw uit. Porselein is een veel gebruikt materiaal voor de voortanden.

Metaal: de sterke en slijtvaste eigenschappen van dit materiaal maken dat metaal vaak wordt gebruikt bij kronen en bruggen. Vanwege de kleur wordt dit metaal voornamelijk gebruik bij de achterste kiezen.

Het verloop van de behandeling bij Idente Mondzorg in Gorinchem

Bij Idente worden kronen dezelfde dag nog geplaatst. Ook bruggen kunnen op afspraak dezelfde dag klaar zijn. Zo hoeft u niet twee weken rond te lopen met een noodkroon. Wel zo efficiënt. Bovendien bespaart u tijd en kosten. Tijdens de behandeling zult u in de volgende stappen begeleidt worden:

  1. Afslijpen van de desbetreffende tand of kies: om ruimte te creëren voor de brug of kroon wordt een deel van de tand of kies afgeslepen onder plaatselijke verdoving of, indien gewenst, narcose.
  2. Afdruk maken: uw tandarts zal met behulp van een afdruklepel met een rubberachtige massa een afdruk maken van uw kaak of het desbetreffende gedeelte. De afdruk wordt vervolgens in gips gegoten waarop de kroon of brug vervaardigd zal worden.
  3. Beetregistratie: om de hoogte van de kroon en de vorm van het kauw- of snijvlak te bepalen zal uw tandarts een beetregistratie maken. Na aanleiding hiervan zal hij bepalen hoe de onder- en bovenkaak op elkaar passen.
  4. Kleur bepalen: om er zeker van te zijn dat uw brug of kroon dezelfde kleur is als de rest van uw gebit wordt, samen met u, de kleur bepaald.
  5. Vastzetten: vervolgens zal uw tandarts uw kroon of brug plaatsen. Aan de binnenzijde van de kroon of brug zal snel hardend cement worden aangebracht waarna deze op zijn plaatst wordt gedrukt.

Kosten

De kosten van een kroon of brug zijn afhankelijk van het soort en de hoeveelheid tanden of kiezen die vervangen moeten worden. Idente zal op voorhand een begroting en prijsindicatie met uw bespreken zodat u niet voor verassingen komt de staan. Afhankelijk van uw verzekering kunt u recht hebben op een vergoeding. Raadpleeg de polis van uw ziektekosten verzekering voor meer informatie. Kijk voor meer informatie op de pagina kosten kronen en bruggen 2019.

Veelgestelde vragen over kronen en bruggen

Hoelang gaat een brug of kroon mee?

Kronen en bruggen worden gemaakt van duurzaam materiaal, zoals porselein of metaal en kunnen daardoor minstens tien jaar meegaan. Het onderhoud van de kronen en bruggen en een goede mondgezondheid zijn wel van invloed op de duurzaamheid. U dient het tandvlees rondom een kroon of brug namelijk goed te reinigen. Voor een goed advies over het gezond houden van uw mond kunt u een afspraak maken bij onze mondhygiënist.

Hoe onderhoud ik mijn kroon of brug?

Een kroon of brug dient u regelmatig schoon te maken. Hierbij is vooral het tandvlees rondom de kroon of brug van belang. Dit is namelijk een kwetsbare plek omdat vuil zich daar kan hechten. Hierdoor ontstaat er gemakkelijk tandplak en kan u last krijgen van ontstoken tandvlees. Ons advies is om dit gebied zorgvuldig te poetsen met een zachte tandenborstel en tandenstokers, ragers of flossdraad te gebruiken.

Is het plaatsen van een kroon of brug pijnlijk?

Van het plaatsen van de kroon of brug voelt u niets, omdat we het behandelgebied verdoven. Na de plaatsing kan de tand, kies of het tandvlees wat gevoeliger zijn. Wanneer u heftige napijn krijgt, kunt altijd contact met ons opnemen.

Moet ik terugkomen voor een controle?

Indien wij voor u een kroon of een brug plaatsen, zien we u graag binnen een halfjaar terug. Tijdens deze controle bekijkt de tandarts de staat van het tandvlees rondom de brug of kroon en de algehele mondgezondheid. Mocht u klachten hebben, maak dan een afspraak bij de tandarts.

Wat kost een kroon?

Wat de kosten zijn voor de kroon hangt af van het gebruikte materiaal en de soort kroon. Daarbij is het ook belangrijk welke opbouw er nodig is. Een opbouw is nodig wanneer uw tand of kies te weinig houvast biedt voor de kroon of brug. We lijmen deze tandopbouw vast in het wortelkanaal en plaatsen de kroon of brug hier vervolgens overeen. Voorafgaand aan de behandeling stellen we het kostenplaatje vast, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Wat kost een brug?

Wat de kosten zijn voor uw brug is afhankelijk van het aantal tanden en kiezen dat we vervangen. Daarnaast is de soort brug ook bepalend voor de prijs: een etsbrug is bijvoorbeeld goedkoper dan een gewone brug. Ook voor deze behandeling maken wij vooraf een begroting.

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Onze tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

 • Maandag: 08:30 - 21:00
 • Dinsdag: 08:30 - 21:00
 • Woensdag: 08:30 - 21:00
 • Donderdag: 08:30 - 21:00
 • Vrijdag: 08:30 - 21:00
 • Weekend Op afspraak

Maak een afspraak bij de tandarts in Gorinchem

Bent u al patiënt bij ons en wilt u een afspraak maken. Vul dan onderstaand formulier in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug. Verplichten velden aangeduid met * Bent u nog geen patiënt bij Idente Mondzorg Gorinchem en wilt u zich inschrijven? Kijk dan op de pagina inschrijven.

Naam*
Telefoonnummer*
Mobiel*
Geboortedatum
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden *

Ik heb de pagina over het eerste tandartsbezoek gelezen*

Ik ga akkoord met de privacy statement *

 

We wijzen je op onze Privacy- en cookieverklaring.

Terug