Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Implantologie

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Wanneer u een tand of kiest mist kan een implantaat de oplossing bieden om weer ongehinderd te lachen, praten en eten. Een implantaat is een titanium kunstwortel die permanent een missende tandwortel vervangt. Hierop kan vervolgens een kunstelement zoals een kroon, klikgebit of brug worden geplaatst. Voor het plaatsen van implantaten kunt u terecht bij Idente en profiteert u van de vele voordelen die implantaten bieden zoals:

 • Een functionele én blijvende oplossing
 • Een natuurlijk ogend en voelend resultaat
 • Mits goed onderhouden kan een implantaat tientallen jaren mee gaan.
 • Zorgeloos praten, eten en lachen

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die een afwezige tandwortel vervangt. Als schroef, gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium, wordt deze in de kaak gebracht. Een implantaat biedt de basis voor een kroon, brug of overkappingsprothese en biedt een goede oplossing bij:

 • De vervanging van een enkele tand met een kroon
 • De vervanging van meerdere tanden met behulp van een brug of uitneembare frameprothese
 • Bij vervanging van alle tanden met een vaste prothese of klikgebit

Voor wie is een implantaat

Een implantaat kan in principe bij iedereen met een volgroeid kaakbot worden geplaatst mits er aan de volgende voorwaarde wordt gedaan:

 • Er is voldoende kaakbot aanwezig voor de verankering
 • U heeft gezond kaakbot
 • Het tandvlees en de omliggende tanden zijn gezond
 • Uw lichamelijke gesteldheid is voldoende

De behandeling

De behandeling van uw implantaten is vrijwel geheel pijnloos en kan op twee manieren verlopen. In overleg zal de tandarts bepalen welke aanpak het meest geschikt is.

1. Bij deze methode hoeft uw tandarts bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese het tandvlees niet nogmaals open te maken.

2. Bij deze methode wordt de implantaat na het inbrengen weer onder het tandvlees gestopt. Bij deze methode ervaart u minder pijn en is de kans op infectie minder. Bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese moet het tandvlees opnieuw open gemaakt worden.

Bij beide methodes zult u verschillende stappen doorlopen.

Analyse

Uw tandarts zal eerst duidelijk uw wensen, mondsituatie en gezondheid in kaart brengen om er zeker van te zijn dat een implantaat voor u een geschikte oplossing is. Indien uit de analyse blijkt dat implantaten voor u geschikt zijn zal er behandelplan worden opgesteld waarbij al uw wensen in acht worden genomen. Naar aanleiding van dit behandelplan zal er een machtigingsaanvraag naar uw verzekeraar verstuurd worden. Wanner deze is goedgekeurd zal Idente overgaan tot het plaatsen van de implantaten.

Implantaten plaatsen

Onder lokale verdoving of, indien gewenst, lichte narcose zal de tandarts uw implantaten in uw kaakbot plaatsen. Hierbij wordt eerst het tandvlees losgemaakt op de plek waar het implantaat moet komen, zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Met een klein boortje wordt er een gaatje in het kaakbot geboord waar vervolgens het implantaat wordt ingeschroefd.

Inhelingsperiode

Voor het plaatsen van de kroon, brug of prothese moet er eerst een inhelingsperiode, oftewel rustperiode, plaatsvinden. Tijdens deze periode groeit het implantaat vast in het kaakbot. Tijdens deze rustperiode zal er een tijdelijke prothese worden geplaatst zodat u niet tandeloos hoeft te zijn.

Plaatsen van de prothese

Wanneer het kaakbot voldoende hersteld is, kan de tandarts over gaan tot het plaatsen van de desbetreffende prothese. Tijdens deze behandeling zal de tandarts het kaakbot weer vrij leggen om toegang tot het implantaat te verschaffen. De tijdelijke prothese zal vervolgens vervangen worden door de kroon, brug of het klikgebit.

Nazorg

Om er zeker van te zijn dat alle goed verloopt na de behandeling zal de tandarts u vragen terug te komen ter controle. Hierbij wordt de gezondheid van het gebit en de functionaliteit van de prothese en het implantaat bekeken.

Kosten en vergoeding

Implantaten zijn een duurzame oplossing en kan, mits goed onderhouden, levenslang meegaan. Hoewel de kosten in het begin hoger kunnen oplopen zal een implantaat op de lange termijn een goede investering zijn.

Wanneer er sprake is van tandeloze en een sterk geslonken kaakbot vergoedt de basisverzekering uw implantaten. Dit geldt echter voor 2 implantaten in de onderkaak en 4 in de bovenkaak. Indien u nog tanden/kiezen heeft in de kaak komt u niet aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering.

De tarieven voor implantologie zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld. Kijk voor meer informatie op de pagina tandarts tarieven 2019.

Vraag Idente naar de mogelijkheden voor u

Idente is specialist op het gebied van implantaten en informeert u graag over de mogelijkheden. Onze kleinschalige praktijk zal u van begin tot eind persoonlijk begeleiden en dankzij de laatste technieken en apparaten zult u de praktijk verlaten met een stralende lach. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Veelgestelde vragen over implantologie

Voor wie is een implantaat geschikt?

We kunnen een implantaat plaatsen bij iedereen met een volgroeid gebit. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende bot aanwezig is of gecreëerd kan worden om het implantaat goed te plaatsen. Ook is gezond tandvlees rondom de tanden en kiezen van belang. Is er namelijk sprake van ontstoken tandvlees, dan kunnen deze bacteriën bij het implantaat terechtkomen. Dit zou kunnen leiden tot een stagnering van de groei van het implantaat in het kaakbot.

Kan een implantaat door het lichaam worden afgestoten?

Nee, wij maken uitsluitend gebruik van implantaten van lichaamsvriendelijk materiaal. De implantaten zullen dus niet worden afgestoten. Soms komt het voor dat het tandvlees rondom het implantaat ontstoken raakt. Dit kan in sommige gevallen voor verlies van het implantaat zorgen.

Mag ik direct eten en drinken na de ingreep?

U kunt direct na de ingreep weer eten en drinken. We raden u wel aan om de eerste twee weken na de ingreep zo veel mogelijk zachte voeding te nuttigen. Verwijder bijvoorbeeld de korstjes van het brood en vermaal uw warme maaltijden. Het is belangrijk dat u tijdens deze eerste twee weken het operatiegebied voldoende rust geeft, maar u hoeft geen maaltijden over te slaan en ook niet minder te gaan eten. Let erop dat uw eten en drinken niet te warm is: een lauwe temperatuur heeft de voorkeur.

Is roken en drinken van alcohol toegestaan vlak na de behandeling?

Of u wel of niet rookt, is wel degelijk van invloed op het slagen van de behandeling. Bij rokers is de kans op complicaties na het plaatsen van implantaat namelijk drie keer zo groot als bij niet-rokers. Roken vermindert de wondgenezing. Ons advies is dan ook om twee weken voorafgaand aan de operatie te stoppen met roken en dit vol te houden tot minimaal vier weken na de operatie. Daarnaast is het belangrijk dat u 24 uur voorafgaand aan de ingreep geen alcohol nuttigt, zodat de kans op nabloedingen vermindert.

Kan ik direct mijn kunstgebit weer dragen?

Nee, het is heel belangrijk dat u de implantaten tijdens de eerste twee weken niet belast. Na deze twee weken komt u bij ons terug voor controle en verwijderen we ook uw hechtingen. Vanaf dat moment passen we uw kunstgebit aan zodat dit weer past en kunt u het weer gaan dragen. In de tussentijd kunt u vloeibaar voedsel nuttigen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de implantaten niet worden overbelast.

Maak een afspraak            Bel mij terug            Nieuwe patiënt

Onze tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

 • Maandag: 08:30 - 21:00
 • Dinsdag: 08:30 - 21:00
 • Woensdag: 08:30 - 21:00
 • Donderdag: 08:30 - 21:00
 • Vrijdag: 08:30 - 21:00
 • Weekend Op afspraak

Maak een afspraak bij de tandarts in Gorinchem

Bent u al patiënt bij ons en wilt u een afspraak maken. Vul dan onderstaand formulier in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug. Verplichten velden aangeduid met *

Naam*
Telefoonnummer*
Mobiel*
Geboortedatum
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden *

Ik heb de pagina over het eerste tandartsbezoek gelezen*

Ik ga akkoord met de privacy statement *

 

We wijzen je op onze Privacy- en cookieverklaring.

Terug