Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Een nieuw kunstgebit

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 
Een nieuw kunstgebit is even wennen. Niet alleen voor u, maar het zal ook andere mensen opvallen dat u een andere glimlach heeft. We vertellen u graag over de eerste periode met uw nieuwe kunstgebit en geven antwoord op veelgestelde vragen.

Uiterlijk: een nieuwe verschijning

Het eerste wat opvalt bij een nieuw kunstgebit is uw eigen uiterlijk. Wanneer u in de spiegel kijkt of mensen u aankijken, valt op dat uw bovenlip minder ingevallen is en dat uw gezicht ook wat voller lijkt. U heeft een wat gezondere uitstraling.

Eten: pas op met hard voedsel

Wanneer u probeert te eten met uw nieuwe kunstgebit, is het belangrijk dat u eerst voorzichtig begint met zacht voedsel. Een paar dagen later kunt u eens proberen om harder voedsel te eten. U voelt zelf aan wanneer het prettig is om harder voedsel te eten. Snijd uw voedsel in stukjes en bijt geen grote stukken af. Dit is niet goed voor uw kunstgebit. Neem rustig de tijd om te wennen aan uw nieuwe gebit.

Stemgeluid: een nieuwe klank

Ook het praten is in het begin even anders. Het is mogelijk dat u gaat slissen, maar ook bepaalde klanken in uw stemgeluid zijn anders dan u gewend was. Dit is een normale bijwerking. Het is raadzaam om te oefenen met praten. Dit komt vanzelf weer goed.

Is een kunstgebit pijnlijk?

In het begin zit een kunstgebit niet meteen lekker. Uw tandarts zal u in deze periode goed begeleiden door middel van de nacontrole en periodieke controles. Hierdoor merkt u al snel dat het gebit begint te wennen. Het kan zijn dat u in het begin een beetje pijn ervaart. Het is dan belangrijk om uw kunstgebit te blijven dragen. Uw tandarts kan de pijnpunten herkennen en bij de controle eventueel een correctie toepassen.

Hoe houdt u uw kunstgebit schoon?

Net als echte tanden moet u uw kunstgebit goed verzorgen. Om ontstekingen in uw tandvlees te voorkomen, kunt u het beste na elke maaltijd uw kunstgebit poetsen. Gebruik hiervoor de speciale protheseborstel, water en zeep. Hoewel het logischer klinkt om tandpasta te gebruiken, is dit niet verstandig. Tandpasta is veel te agressief voor uw kunstgebit en zal het alleen maar beschadigen. Om verkleuring te voorkomen, kunt u uw kunstgebit een nachtje in een zwak werkend prothesereinigingsmiddel leggen en dit een paar keer per week herhalen.

Niet alleen het schoonhouden van uw kunstgebit is belangrijk, maar ook het schoonmaken van uw kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen. Masseer en reinig het slijmvlies minstens één keer per dag met gewone tandpasta. Doe uw kunstgebit ’s nachts uit. Maak het goed schoon en bewaar het droog in een afgesloten bakje of nat in een glas met vers water, eventueel met een zwak werkend prothesereinigingsmiddel. Voordat u uw gebit de volgende dag weer in uw mond plaatst, spoelt u het nog even.

Voor altijd klaar met één kunstgebit?

Als u gewend bent geraakt aan uw kunstgebit, lijkt het alsof u er altijd al een had. Helaas blijft dat gevoel niet altijd zo. Doordat uw kaken slinken en er daardoor ruimte ontstaat tussen het kunstgebit en de kaak, zal het kunstgebit op den duur niet meer goed passen. Dit kan pijn veroorzaken. Probeer dit niet zelf op te lossen, maar maak een afspraak bij uw tandarts. Hij kan uw kunstgebit weer comfortabel laten zitten.

Wat kan een tandarts doen bij pijn aan het kunstgebit?

Uw tandarts kan uw kunstgebit aanpassen als u last heeft van pijn. Hij brengt een kleine correctie of een nieuwe laag (voering) in uw kunstgebit aan. Daardoor gaat uw kunstgebit weer vaster zitten. Het is ook belangrijk om naar de periodieke controles te gaan. Uw tandarts constateert problemen met uw kunstgebit tijdig en voorkomt hiermee pijn. Hij kan u de beste adviezen geven.

Tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

  • Maandag: 08:00 - 20:30
  • Dinsdag: 08:00 - 17:00
  • Woensdag: 08:00 - 17:00
  • Donderdag: 08:00 - 20:30
  • Vrijdag: 08:00 - 17:00

Bereken de route op Google Maps

Terug