Vandaag geopend van 08.00 tot 17.00

Facings

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Facings bij Idente Mondzorg Gorinchem

Als u last heeft van scheve, afgebroken of verkleurde tanden, kunt u ervoor kiezen om één of meerdere facings te laten plaatsen bij Idente Mondzorg Gorinchem. Uw gebit zal er na het plaatsen van de facings weer mooi, verzorgd en natuurlijk uitzien.

Wilt u meer weten over facings of direct een afspraak inplannen bij de tandarts? Neem dan contact op door te bellen naar 0183-622530 of maak online een afspraak.

Maak een afspraak

Een compleet en wit gebit

Afgebroken hoekjes, spleetjes tussen uw tanden en een scheef gebit zorgen voor een ongezonde uitstraling. Door het plaatsen van facings worden deze onvolmaaktheden op een simpele manier hersteld of weggewerkt. Uw tandarts kan de aanblik van uw gebit veranderen door een laagje tandkleurig vulmateriaal op uw tand te plakken. Op die manier wordt de kleur of vorm van uw tand aangepast, met een zeer natuurlijk resultaat.

Composiet of porseleinen facings

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal dat op de tand wordt geplaatst. Als u een facing laat zetten bij de tandarts, heeft u de keuze uit een facing van composiet of porselein. Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. De composieten facing wordt in één behandeling aangebracht en de prijs is hierdoor aanzienlijk lager dan die van een porseleinen facing. Een facing van porselein blijft echter langer mooi, omdat de kwaliteit van het materiaal beter is.

Een facing van composiet plaatsen

De eerste stap in het plaatsen van een facing van composiet is het uitkiezen van de juiste kleur. Dit doet u in overleg met de tandarts. Vervolgens zal de tandarts, indien nodig, een dun laagje van uw eigen tand afslijpen om ruimte te maken voor de facing. Dit om te voorkomen dat deze tand na de behandeling dikker is dan de rest van uw tanden. Na het slijpen behandelt de tandarts de tand met een zuur en brengt hij een hechtlaag aan. Vervolgens bevestigt uw tandarts het nog zachte composiet, waarna hij het in de juiste vorm boetseert en het met blauw licht uithardt. Ten slotte slijpt hij het composiet in de gewenste vorm en polijst hij het oppervlak. Vorm en kleur kunnen na afloop desgewenst nog worden aangepast.

Een facing van porselein plaatsen

Omdat de facing in het tandtechnisch laboratorium eerst voor u op maat gemaakt wordt, zijn voor het plaatsen van een porseleinen facing uiteindelijk twee behandelingen nodig. Tijdens de eerste behandeling zal - net als bij het plaatsen van de facing van composiet - de kleur van de facing bepaald worden. Dit gebeurt met behulp van een kleurenstaal. Vervolgens zal de tandarts een afdruk van uw tand maken. In het tandtechnisch laboratorium wordt uw facing dan in de gewenste kleur en vorm gefabriceerd. Tijdens de tweede behandeling is het tijd voor het plaatsen van de facing. Hiervoor is het vrijwel altijd nodig om glazuur weg te slijpen, omdat een porseleinen facing minimaal een halve millimeter dik moet zijn. Voordat de tandarts de facing plaatst, behandelt hij uw tand met een zuur en brengt hij een hechtlaag aan. Op deze hechtlaag bevestigt hij uiteindelijk de facing.

Na de behandeling

Voor zowel het plaatsen van composieten als porseleinen facings geldt dat u na de behandeling direct naar huis mag. U zult geen last hebben van pijn en direct alles kunnen eten. Het bijten op harde voorwerpen zoals pennen of nagels en het openen van verpakkingen met uw tanden wordt echter afgeraden. Na de behandeling dient u ieder half jaar terug te komen voor controle.

Veelgestelde vragen over facings

Hoe lang blijft een facing zitten?

Een facing gaat ongeveer vijf tot tien jaar mee. Een porseleinen facing blijft over het algemeen wel langer mooi dan een facing van composiet. Vanzelfsprekend is de levensduur van uw facing ook afhankelijk van uw leefpatroon. Als u veel koffie drinkt of rookt, verkleurt de facing sneller. Daarnaast kan de facing beschadigd raken als u bijvoorbeeld op uw nagels bijt of last heeft van tandenknarsen. Een beschadigde facing van composiet kan uw tandarts vrij gemakkelijk repareren. Een facing van porselein moet daarentegen helemaal worden vervangen.

Zijn facings voor iedereen geschikt?

Als u besluit (een) facing(s) te laten zetten, is het belangrijk dat u uw gebit goed schoonhoudt en dat uw tandvlees gezond is. Als dit niet het geval is, kunnen er ontstekingen ontstaan. Daarnaast zijn facings minder geschikt voor nagelbijters en mensen die tandenknarsen, omdat dit de kans vergroot dat de facing beschadigd raakt.

Heeft een facing speciaal onderhoud nodig?

Over het algemeen heeft een facing geen ander onderhoud nodig dan uw eigen tanden. Wel is het belangrijk dat u uw gebit twee keer per dag goed reinigt.

Doet het plaatsen van een facing pijn?

Het plaatsen van een facing doet geen pijn, omdat de tandarts bij het slijpen van het glazuur minder diep komt dan bij bijvoorbeeld het boren van een tand. Soms is het echter nodig om eerst een reparatie aan uw tand uit te laten voeren; in dat geval krijgt u een verdoving van uw tandarts.

Wat zijn de risico’s en complicaties van facings?

Facings leveren doorgaans geen complicaties op. Wel is het mogelijk dat uw facing beschadigd raakt als u op iets hards bijt of als u veel last heeft van tandenknarsen. Ook zal de tand na het plaatsen van uw facing waarschijnlijk iets gevoeliger zijn voor temperatuurverschillen. Ook heeft u na de behandeling een verhoogd risico op secundaire cariës aan de randen van uw facing. Dit houdt in dat er gaatjes kunnen ontstaan naast al bestaande vullingen.

Adres

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem
0183 622 530
Buiten onze reguliere openingstijden kunt u
bellen met het algemene spoednummer:
0900-1515

Openingstijden

  • Maandag: 08:00 - 20:30
  • Dinsdag: 08:00 - 17:00
  • Woensdag: 08:00 - 17:00
  • Donderdag: 08:00 - 20:30
  • Vrijdag: 08:00 - 17:00

Contact

Staat uw vraag hier niet tussen of wilt u meer informatie over facings? Neem dan telefonisch contact op met Idente Mondzorg Gorinchem. U kunt ook online een afspraak maken.

Maak een afspraak

Terug