Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Ragers

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Met een goede verzorging houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Door goed te poetsen voorkomt u gaatjes en andere ongemakken. Een tandenborstel haalt echter niet alle viezigheid weg tussen uw tanden en kiezen. Hiervoor raden we aan ragers te gebruiken.

Wat zijn ragers?

Een rager is een heel dun borsteltje waarmee vuil uit kleine ruimtes tussen uw tanden en kiezen verwijderd kan worden. Voor een optimale mondhygiëne is het belangrijk om een rager te gebruiken op plekken waar een tandenborstel niet komt.

Wat is tandplak?

Tandplak is een wit-gelige laag die op en tussen het gebit ontstaat en vaak niet echt zichtbaar is. Wanneer tandplak te lang blijft zitten, kunnen de bacteriën gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken. Tandplak die te lang blijft zitten kan verkalken tot tandsteen. Uw tandarts kan de gezondheid van uw tandvlees meten bij de periodieke controle. Aangezien een ontsteking eraan vaak geen pijn doet, merkt u het zelf niet altijd.

Het verwijderen van tandplak

Om tandplak te verwijderen kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken. Ragers, tandenstokers en flosdraad worden hier doorgaans voor gebruikt. We raden aan eenmaal per dag een rager te gebruiken om tandplak te verwijderen waar uw tandenborstel niet bij komt. Wanneer de tussenruimte te klein is voor een rager, kunt u een tandenstoker of flosdraad gebruiken.

Soorten ragers

Er zijn verschillende soorten ragers in diverse dikten. Sommige ragers hebben een lange spiraalborstel en andere hebben juist een korte borstel. Voor de beste keuze overlegt u met uw tandarts of mondhygiënist.

Soms kan het gebruik van een rager pijnlijk zijn. Vooral bij ontstoken tandvlees is dit het geval. Wanneer u regelmatig een tandenrager gebruikt, verdwijnt de ontsteking en stopt het bloeden. Wanneer het bloeden juist erger wordt, moet u contact opnemen met uw tandarts.

Hoe moet ik een rager gebruiken?

 1. Maak de rager nat onder de kraan.
 2. Duw vervolgens de rager vanaf de buitenkant tussen de tanden en kiezen.
 3. Zet de rager schuin in om het prikken in het tandvlees te voorkomen.
 4. Beweeg de rager meerdere keren heen en weer.
 5. Ga met de rager tussen alle ruimtes waar het mogelijk is.
 6. Spoel na gebruik de rager af met water en laat ze opdrogen. U kunt de ragers meerdere keren gebruiken.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over ragers? Neem contact op met uw tandarts voor een persoonlijk advies. Bent u nieuw? Idente Mondzorg Gorinchem neemt nieuwe patiënten aan.

Aanmelden als nieuwe patiënt Afspraak maken als bestaande patiënt

Tandartspraktijk in Gorinchem

Idente Mondzorg Gorinchem
Haydnstraat 14
4207 DB Gorinchem

0183 622 530
Bij spoedgevallen kunt u te allen tijde ons spoednummer bellen: 0900-8602

Openingstijden

 • Maandag: 08:00 - 20:30
 • Dinsdag: 08:00 - 17:00
 • Woensdag: 08:00 - 17:00
 • Donderdag: 08:00 - 20:30
 • Vrijdag: 08:00 - 17:00
 • Weekend: Gesloten

Terug