Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Gebitsslijtage

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Tanden en kiezen die gevoelig zijn of korter worden kunnen wijzen op gebitsslijtage. Idente helpt u graag om verdere slijtage te voorkomen en restaureert uw gebit indien nodig. Logischerwijs slijt elk gebit, maar als u klachten heeft spreken we van pathologische slijtage. Om erger te voorkomen raden we u aan om een afspraak te maken met de tandarts. Deze onderzoekt uw gebit en stelt een behandelplan voor u op.

  • Persoonlijk behandelplan
  • Weer een mooi gebit na onze restauratie
  • Advies voor vermindering van gebitsslijtage
  • Op maandag en donderdag ook ’s avonds geopend

Maak direct een afspraak bij de tandarts van Idente als u klachten krijgt. Hoe langer u wacht, hoe ernstiger de slijtage wordt. Wij werken ultramodern met MODJAW.  Hiermee kunnen wij uw kauwbewegingen digitaal registreren en via animaties het slijtageproces nauwkeurig analyseren.

Maak een afspraak

Mijn tanden zijn in een paar jaar tijd duidelijk korter geworden omdat ik met mijn tanden knars. Gelukkig was de schade nog te repareren. Ik ben heel blij dat ik weer gewoon kan lachen zonder me te schamen voor mijn korte tanden.

Symptomen gebitsslijtage

Het duidelijkste symptoom van gebitsslijtage is het korter worden van de tanden. Bij normale slijtage is dit niet te zien, maar bij overmatige of pathologische slijtage is het verschil in enkele maanden of jaren te zien. Bij ernstige gebitsslijtage krijgt u uiteindelijk zelfs kiespijn, omdat de slijtage de zenuwen bereikt en daar een ontsteking veroorzaakt.

Gevoelige tanden zijn een ander symptoom van gebitsslijtage. Zuren in voedsel tasten dan de glazuurlaag van uw tanden aan, waardoor u pijn ervaart wanneer uw gebit in aanraking komt met kou of warmte. Ook producten met suikers en zuren kunnen pijn veroorzaken.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor de slijtage van uw gebit. De belangrijkste zijn tandenknarsen, tanderosie en veelvuldig kauwen op harde voorwerpen.

Tandenknarsen

Een veelvoorkomende oorzaak van gebitsslijtage is tandenknarsen. Misschien heeft u niet eens door dat u met uw tanden knarst, bijvoorbeeld omdat u het doet terwijl u slaapt. Door het telkens over elkaar schuiven van uw tanden en kiezen slijten de gebitselementen.

Tanderosie (attritie)

Een andere vorm van gebitsslijtage ontstaat door tanderosie. Dit wil zeggen dat de zuren in voedingsmiddelen het glazuur op uw tanden aantast. Het gevolg is een dunne glazuurlaag die uw gebit gevoeliger maakt voor gaatjes.

Kauwen op harde voorwerpen (abrasie)

Betrapt u zichzelf er regelmatig op dat u op uw pen kauwt? Ook dit kan slijtage aan uw gebit veroorzaken. Bij mensen die veelvuldig op harde voorwerpen kauwen slijt het gebit sneller, wat tot klachten kan leiden.

Behandeling gebitsslijtage

Voor patiënten die bij ons komen met gebitsslijtage, bestaat de behandeling uit één of twee onderdelen: advies over het voorkomen van verdere schade en/of restauratie van de beschadigde tanden.

Advies en preventie van klachten

Als de schade aan uw gebit gering is, dan helpt de tandarts u in eerste instantie om de oorzaak van de gebitsslijtage te vinden. Vervolgens adviseert hij u over de vervolgstappen die u zelf kunt nemen om de klachten te verminderen en verdere problemen te voorkomen.

We bespreken bijvoorbeeld de beste manier om uw tanden te poetsen, maar ook de invloed van voedingsmiddelen op uw gebit. Lees hieronder onze tips om gebitsslijtage te verminderen.

Gebit restaureren

Loopt u al een tijdje rond met klachten of slijt uw gebit erg snel, dan kan er substantiële schade aan uw tanden ontstaan. In dit geval is het nodig om uw gebit te restaureren met tandkleurig composiet. De tandarts maakt op basis van uw gebitssituatie een behandelplan.

Met tandkleurig composiet beschermen we de glazuurlaag van uw tanden en restaureren we kleine beschadigingen. Wanneer uw tanden ernstig beschadigd zijn, plaatsen we een kroon of brug gemaakt van composiet.

Kosten en vergoeding

Omdat de benodigde behandeling per persoon verschilt, zijn ook de kosten voor iedere patiënt anders. Doorgaans geldt: hoe minder schade er is, hoe minder de behandeling kost. Uw tandarts geeft u voorafgaand aan de behandeling een indicatie van de kosten.

Om de kosten vergoed te krijgen, heeft u een tandartsverzekering nodig. De basisverzekering vergoedt de kosten voor tandheelkundige zorg niet. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of de kosten van een behandeling bij gebitsslijtage vergoed worden.

Erosie zorgde voor pijn aan mijn tanden. De tandarts was er gauw achter wat de oorzaak was en hielp me om mijn mond beter te beschermen. Binnen een paar weken was de pijn helemaal weg.

Tips om gebitsslijtage te voorkomen

U kunt uw gebitsslijtage zelf verminderen door de onderstaande tips ter harte te nemen.

  • Poets uw tanden niet te hard en gebruik een zachte tandenborstel.
  • Gebruik een niet-schurende tandpasta om uw gebit te poetsen.
  • Beperk inname van zure voedingsmiddelen en dranken om tanderosie te verminderen.
  • Drink na het eten van zure producten water of melk om het zuur te neutraliseren.
  • Wacht nadat u gegeten heeft minimaal een uur met tandenpoetsen.
  • Probeer de gewoontes die slijtage veroorzaken af te leren, zoals kauwen op harde voorwerpen en tandenknarsen.

Meer informatie

Neem contact met ons op wanneer u last heeft van overmatige gebitsslijtage. We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar via 0183 622 530. Ook kunt u onderstaand formulier invullen als u vragen heeft.

Naam*
Telefoonnummer*
Mobiel*
Geboortedatum
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden *

Ik heb de pagina over het eerste tandartsbezoek gelezen*

Ik ga akkoord met de privacy statement *

 

We wijzen je op onze Privacy- en cookieverklaring.

Terug