Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Wat is lachgas?

Bel mij terug

Telefoonnummer*
 

Voor onze lichte narcose maken we gebruik van lachgas. Lachgas bestaat uit een stof genaamd distikstofmonoxide (N2O). Het lachgas is van medische kwaliteit en is gemengd met pure zuurstof. Het wordt in de medische wereld al ruim 200 jaar toegepast ter verdoving. Lachgas wordt ook recreatief gebruikt. Het lachgas dat daarbij wordt gebruikt is relatief sterker en heeft een sterker effect. Lachgas is een roesmiddel dat de waarneming aanpast, zoals vervorming van geluiden, waardoor een lachbui opgewekt kan worden. Vandaar de naam ‘lach’-gas.

Hoe werkt lachgas bij de tandarts?

U krijgt het middel toegediend door een neusmasker, zodat de tandarts nog bij uw gebit kan. Het lachgas ademt u via uw neus in tezamen met zuurstof. Lachgas blokkeert een receptor in de hersenen, waardoor het effect wordt bereikt. De receptor neemt normaliter glutamaat op. Dit is een neurotransmitter die betrokken is bij allerlei hersenprocessen. Omdat de neurotransmitter tijdelijk niet wordt opgenomen, verandert uw waarneming. Dit proces vindt direct na inname plaats. Lachgas is pijnstillend en slaapverwekkend.

Waarom gebruikt een tandarts lachgas?

Het voordeel van lachgas is dat het direct werkt en ook al snel naderhand is uitgewerkt. De meeste angstmedicatie heeft een tegenovergestelde werking. Het kan zijn dat de tandarts het lachgas combineert met plaatselijke verdoving. Echter, u zult weinig van de verdovende prik voelen door het werkende lachgas.

Is lachgas bij de tandarts schadelijk?

Het risico bij het gebruik van lachgas is zeer klein, mits de stof niet langdurig of met regelmaat gebruikt wordt. De incidentele toepassing bij een tandartsafspraak is over het algemeen zeer veilig. Niet iedere tandarts heeft het recht om lachgas toe te passen. Tandarts Guicherit wordt ook wel een angst tandarts of narcose tandarts genoemd en is hiervoor gekwalificeerd.

Waarom mag ik geen narcose tijdens het begin van mijn zwangerschap?

De werking van lachgas op een ongeboren kind is nog onvoldoende onderzocht, waardoor het effect en de bijbehorende risico’s ervan onzeker zijn. Om deze reden krijgen vrouwen die in de eerste drie cruciale maanden van hun zwangerschap zitten het niet toegediend.

Wanneer is de narcose uit uw lichaam?

Aan het einde van de behandeling krijgt u nog vijf minuten pure zuurstof toegediend. Het effect van het lachgas is na vijf tot tien minuten uitgewerkt. Lachgas wordt niet door het lichaam gemetaboliseerd. Dit betekent dat het niet door bijvoorbeeld de nieren hoeft te worden afgebroken.

Nadelen van lachgas

U moet er rekening mee houden dat u het eerste half uur na de behandeling niet mag deelnemen aan het verkeer. Afhankelijk van uw eigen situatie en de nodige behandeling bepaalt de tandarts of een lichte narcose door lachgas voor u geschikt is. Als u niet de mogelijkheid heeft om goed door uw neus te ademen kan deze toepassing ook ongeschikt zijn voor u.

Neem contact op met Idente

Heeft u nog vragen over de toepassing of werking van lachgas? Kijk eens bij de veelgestelde vragen over een narcose of neem telefonisch contact op met onze specialisten.

Terug