Vandaag geopend van 08.30 tot 21.00

Bang zijn voor de tandarts

30 Augustus, 2016 15:32

Bang zijn voor de tandarts is een veel voorkomend probleem in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de Nederlandse volwassenen kampt met angst voor de tandarts en zo bang is dat ze de tandartspraktijk mijdt. Bij ca. 800.000 Nederlanders is er zelfs sprake van een tandartsfobie.

Door uitstel van behandeling verergert de situatie

Angst werkt verlammend. Mensen die bang zijn voor de tandarts stellen het tandartsbezoek dan ook vaak uit. Hierdoor wordt de kans groter dat er problemen ontstaan met het gebit. Uitstel van behandeling leidt tot gebitsproblemen, wat vervolgens weer kan leiden tot schaamte voor het gebit en nog meer angst voor een tandartsbehandeling. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Behandeling bij angst

Een bezoek aan de tandarts hoeft niet eng te zijn. Bij het bezoek aan de tandarts wordt er duidelijk verteld wat er precies gaat gebeuren. Pijn wordt zo veel mogelijk voorkomen. Het boren van een tand of kies wordt bijvoorbeeld onder verdoving gedaan. Het is bij sommige tandartspraktijken, zoals Idente Mondzorg Gorinchem, bovendien mogelijk om tandarts behandelingen onder narcose te laten uitvoeren.

Tips om de angst te verminderen

De volgende tips kunnen helpen bij het verminderen van de angst:

  • Bespreek uw angst met de tandarts. De tandarts kan veel doen om de angst te verminderen.
  • Probeer afleiding te vinden tijdens de behandeling. Ontspannings- of ademhalingsoefeningen kunnen bijvoorbeeld helpen.

Meer weten over een angstbehandeling bij Idente? Neem contact met ons op voor meer informatie of plan een gratis intakegesprek in.

Terug