Overkappingsprothese

Overkappingsprothese

Het verschil met kunstgebit is dat er bij een normaal kunstgebit geen wortels van uw eigen tanden of kiezen worden gebruikt en bij een overkappingsprothese wel. Ze geven de prothese extra houvast en steun.

Een groot voordeel van een overkappingsprothese is dat hij voorkomt dat uw kaken voor een groot deel slinken. Het slinken van kaken betekent dat er steeds meer ruimte ontstaat tussen het kunstgebit en de kaken. Hierdoor gaat het kunstgebit losser zitten. Bij een overkappingsprothese behoudt u enkele wortels van uw tanden of kiezen, die vangen een deel van de druk op bij bijvoorbeeld kauwen.

Het maken van een overkappingsprothese

Allereerst kijkt wij naar de staat van uw wortels door middel van röntgenfoto’s. Ook beoordeelt hij welke tanden of kiezen hij het beste kan gebruiken voor de prothese. De tanden die niet gebruikt worden zal uw tandarts trekken. De wonden hebben de tijd nodig om te genezen. Probeer in die tijd zacht voedsel te eten. De wortels van de tanden die nog wel worden gebruikt worden gereinigd middels een wortelkanaalbehandeling. Als deze behandeling al eens is uitgevoerd, is het niet nodig om het over te doen.

Uw tandarts maakt met een afdruklepel een afdruk van uw kaak. Hiermee maakt de tandarts een gipsmodel, dat hij vervolgens gebruikt om de prothese op te maken. Tijdens een vervolgbezoek bekijkt de tandarts de stand van uw kaken ten opzichte van elkaar om ervoor te zorgen dat u straks goed kunt kauwen.

In de laatste fase van het maken van een overkappingsprothese moet uw tandarts nog twee handelingen doen. Hij slijpt de tanden en kiezen die gebruikt worden als steun voor de overkappingsprothese en sluit het wortelkanaal af door het op te vullen. Daarnaast trekt hij de overige tanden die nog in de weg zitten voor uw prothese. Geen zorgen: uw tandarts plaatst direct uw overkappingsprothese. U loop dus niet zonder tanden over straat.

De eerste dagen met de overkappingsprothese

In het begin zal het even gek voelen. Uw tandarts maakt na het plaatsen van de overkappingsprothese meteen een vervolgafspraak om uw mond te controleren en eventuele klachten of pijn te verhelpen. In de eerste 24 uur kunnen de wonden nog nabloeden. Dit gaat vanzelf over. Het is belangrijk dat u niet uw mond spoelt met water, zodat de wonden goed genezen. Drinken mag wel. Het kan ook zijn dat u pijn ervaart. De overkappingsprothese zit nog niet gelijk goed. Het is niet de bedoeling dat u uw overkappingsprothese verwijdert, omdat hij als een verband op uw wonden zit. Eet de eerste dagen daarom zacht voedsel.

Schoonhouden van de overkappingsprothese

De eerste week is het goed om uw kaken te laten wennen aan de prothese door hem ook ’s nachts te dragen. Daarna is het beter om de prothese ‘s nachts in een droog en afgesloten bakje of in een glas water te bewaren, om uw kaken rust te geven.

Extra houvast aan overkappingsprothese

Wanneer uw overkappingsprothese toch te los zit, kan de tandarts extra voorzieningen aanbrengen om de prothese vast te klikken. Mochten de wortels toch verloren gaan, dan is het voor de tandarts niet lastig om over te gaan op een gewoon kunstgebit.

Slinken van kaken

Uw kunstgebit blijft altijd even groot, maar uw kaken slinken doordat het kaakbot geen wortels meer heeft om vast te houden. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de kaak zijn nieuwe vorm heeft. In de tussentijd moet de prothese wel al aangepast worden naar de nieuwe vorm. Door regelmatig een afspraak te maken bij uw tandarts, kan hij kleine mankementen tijdig ontdekken en uw overkappingsprothese verstellen.

Wat kan een tandarts doen?

Uw tandarts kan uw prothese corrigeren of vaster zetten door middel van extra voorzieningen. Het is ook belangrijk om naar de periodieke controles te blijven gaan. Daarnaast is het raadzaam om een afspraak te maken als de pijn lang aanhoudt. Uw tandarts kan problemen met uw overkappingsprothese tijdig constateren en u het beste advies geven.

Section achtergrond
Maakt u zich zorgen over uw gebit?

U gaat regelmatig naar de tandarts. Toch ziet u uw gebit langzaam achteruitgaan. U stelt vragen. Uw vragen worden niet echt beantwoord. Steeds weer dezelfde ontoereikende opties. En het wordt er niet beter van. In stilte maakt u zich zorgen… Bij Idente kunt u terecht voor alle vragen rondom uw mondgezondheid. Vragen die wel uitgebreid en begrijpelijk worden beantwoord. Vragen die u altijd al had willen stellen… daar nemen wij de tijd voor.

lees meer
Section achtergrond
Wanneer de reguliere tandarts u niet verder kan helpen!

Jaar in jaar uit steeds meer van hetzelfde. Goed genoeg-tandheelkunde. Gebitscontroles, gaatjes vullen, tandsteen krabben, poetsles. De gewone tandarts heeft zichzelf beperkingen opgelegd. Reguliere tandheelkunde, ooit ziekenfondstandheelkunde genoemd, leidt na een bepaalde leeftijd tot gebitsschade en behandelachterstand.

Lees meer
Section achtergrond
Hoe zal uw gebit er over 20 jaar uitzien?

De mond. We storten er van alles in. Ze moeten een leven lang mee; tanden, kiezen en natuurlijk het tandvlees. Alleen met goed-genoeg tandheelkunde zoals gaatjes vullen, tandsteen krabben, poetsles en ‘product placement’ gaat het niet lukken. Een goed doordachte gebitsanalyse biedt uitkomst. Gebitsproblemen van de toekomst vroegtijdig inzichtelijk gemaakt.

Lees meer
Section achtergrond
Bent u toe aan de volgende stap in uw mondzorg?

Onze doelgroep. De patiënten waar wij ons primair op focussen. Wie zijn dat? Het zijn connaisseurs. 40-plussers. Mensen die niet langer kiezen voor reguliere tandheelkunde en willen blijven nadenken over hun mondgezondheid.

Lees meer
Section achtergrond
Tandheelkunde voor de 40~plusser!

Er komt een moment in uw leven dat u uw gebit geheel zal moeten renoveren. Reconstructieve tandheelkunde noemen wij dat. Tenminste als u een mooi gebit wilt blijven behouden. Uw mondgezondheid tot op hoge leeftijd op orde wil hebben. Ook wel levensloop tandheelkunde genoemd.

Lees meer
Section achtergrond
Bent u op zoek naar High-end tandheelkunde?

High-end. Dat klinkt duur. Niet voor hen die er voor willen sparen. Een lelijk gebit – ook al zijn er geen pijnklachten – vertegenwoordigt niet wie u bent. Het dragen een kunstgebit, een plaatje of een frameprothese is niet langer van deze tijd. Dit soort uitneembare voorzieningen zijn op termijn schadelijk voor uw mond en kunnen vervangen worden door vaste tanden op bijvoorbeeld implantaten.

Lees meer
Section achtergrond
Dental Aesthetics. Wanneer tanden mooi moeten zijn!

Verkleurde tanden, scheve tanden, afgebrokkeld, versleten. Mede door toedoen van beperkte reguliere tandheelkunde. Een mooie lach, porseleinen facings, Wij reconstrueren uw lach, uw tandvlees en alles wat daarbij hoort. Hierbij maken wij gebruik van geavanceerde digitalehulpmiddelen. Wij geven u uw lach en zelfvertrouwen terug.

Lees meer
Section achtergrond
Complexe en Uitgebreide Tandheelkunde

U bent uw kiezen kwijt. Misschien heeft u een plaatje of wat anders los in de mond. Uw tanden staan scheef, uitgezakt en zijn verkleurd. U klemt en het kauwen gaat niet zo goed. Wij kunnen uw gebit geheel reconstrueren en terugbrengen naar een staat van duurzaam en toekomstbestendig functioneren.

Lees meer
Section achtergrond
Een kunstgebit is niet meer van deze tijd. Vaste tanden in een dag!

Een loszittend kunstgebit. U proeft minder en doorkauwen is ook al een probleem. Wij kunnen u binnen een dag verlossen van een kunstgebit door middel van een vastgeschroefde brug op implantaten.

lees meer
Section achtergrond
Wanneer implantaten onvermijdelijk zijn!

Het is altijd mogelijk verloren gegane tanden kiezen te vervangen door implantaten. Same day-implanteren betekent direct na het implanteren een kroon wordt geplaatst. Of wanneer alle tanden en kiezen eruit moeten dezelfde dag een brug geplaatst.

Lees meer
Section achtergrond
Wanneer tandartsangst
 een probleem is!

Angst voor de tandarts. Wat is er misgegaan in de tandheelkunde dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking bang is voor de tandarts? Onnodig. Wij garanderen u dat wij u verlossen van uw angst. Onze manier van werken geeft vertrouwen. U bent het waard, want uw gebit moet een leven lang mee.

Lees meer
Section achtergrond
Tandheelkunde zoals het ooit bedoeld is!

De tandheelkunde in Nederland bevindt zich in crisis. De behandelvaardigheid van tandartsen is achteruitgegaan. Er is een tweedeling ontstaan. Een grote groep tandartsen die steeds minder kan en een kleine groep die alle kennis voor zichzelf houdt.

Lees meer