Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Bij hevige pijn aan uw tanden of kiezen kan het zijn dat het weefsel in het wortelkanaal ontstoken is. Eén van de eerste kernmerken van ontstoken weefsel in het wortelkanaal is overgevoeligheid voor koud of warm eten en drinken. Ontstoken weefsel herstelt niet uit zichzelf en daarom is het noodzakelijk om dit te verwijderen.

Heeft u last van een zeurende pijn aan uw tanden of kiezen en weet u niet waar dit door wordt veroorzaakt? Neem dan contact op Idente Mondzorg Gorinchem via telefoonnummer 0183 – 622 530, of maak direct een afspraak. Onze tandarts kan door middel van een röntgenfoto snel beoordelen of u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft.

 

De eerste kenmerken van ontstoken weefsel

Eén van de eerste en meest belangrijke kenmerken van een ontsteking in het wortelkanaal zijn gevoeligheid van uw tanden en kiezen bij warm of koud eten en drinken. Daarnaast kunnen tandbederf, een lekkende vulling of bacteriën ook de oorzaak van een ontsteking zijn.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Onder uw tanden en kiezen zijn wortels gevestigd. Elke wortel bestaat uit één of meerdere wortelkanalen en deze kanalen zijn gevuld met zogenaamd pulpa; zenuwweefsel. De pulpa kan ontstoken raken en niet meer herstellen. De pulpa zal dam verwijderd moeten worden met een wortelkanaalbehandeling.

Uit angst voor een wortelkanaalbehandeling kiest men in enkele gevallen om geen behandeling uit te laten voeren. Dit is echter niet aan te raden, omdat de tand of kies dan uiteindelijk getrokken zal moeten worden. Bovendien is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Daarom adviseren wij altijd om uw tandarts bij klachten tijdig om advies te vragen.

Bent u zeer angstig voor de tandarts? Idente Mondzorg Gorinchem is gespecialiseerd in angstige patiënten. Indien wenselijk, kunnen we u behandelen onder narcose.

De stappen tijdens de wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een ingreep waarbij de zenuw uit het kanaal wordt verwijderd. Voordat de behandeling wordt uitgevoerd is het belangrijk dat de tandarts uw wortelkanalen uitgebreid analyseert en beoordeelt. De behandeling verloopt in de volgende stappen:

  • De tandarts maakt een röntgenfoto om uw wortelkanalen te beoordelen;
  • Mocht een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn, dan krijgt u een plaatselijke verdoving;
  • De tandarts maakt de kies of tand van het ontstoken wortelkanaal open;
  • Het ontstoken en dode zenuwweefsel wordt uit de kanalen verwijderd;
  • De kanalen worden schoongemaakt met kleine vijltjes;
  • Het kanaal wordt weer gevuld en de tand of kies wordt afgesloten met een vulling.

De duur van de behandeling

De tijdsduur van een wortelkanaalbehandeling verschilt per persoon en per behandeling. Over het algemeen duurt de behandeling een half uur tot twee uur. De behandeling van een kies met meerdere zenuwkanalen zal meer tijd in beslag nemen dan de behandeling van een tand met één zenuwkanaal.

Wanneer een uitgebreide wortelkanaalbehandeling in één keer wordt uitgevoerd, kan het een lange zit in de tandartsstoel worden. Om de behandeling aangenamer te maken kan besloten worden om de behandeling in twee keer te doen. Tijdens de eerste behandeling zal de tandarts dan een opening maken naar de zenuw, waarna het ontstoken weefsel wordt verwijderd. Vervolgens wordt het kanaal schoongemaakt en tijdelijk afgesloten. De behandeling kan dan tijdens een tweede zitting worden voltooid.

Napijn

Een wortelkanaalbehandeling wordt vrijwel pijnloos uitgevoerd, omdat de tandarts u een plaatselijke verdoving geeft. Het kan voorkomen dat u na de behandeling last krijgt van napijn. De meeste pijn zal vanzelf verdwijnen. Mocht u toch last blijven houden van een zeurende napijn, neem dan contact op met de tandarts.

Prijzen wortelkanaalbehandeling

De tarieven voor wortelkanaalbehandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Hoelang duurt de behandeling?

Wat de behandelduur is, is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies dat we moeten behandelen. Een wortelkanaalbehandeling kan daarom tussen de 30 minuten en 3 uur duren. Soms is een herbehandeling van het wortelkanaal noodzakelijk. Hierbij verwijderen we eerst het oude vulmateriaal uit de wortelkanalen en daardoor duurt de behandeling vaak wat langer.

Wat is een herbehandeling?

Wanneer er na de behandeling klachten ontstaan, zullen we het wortelkanaal opnieuw moeten behandelen. Dit noemen we een herbehandeling. In de meeste gevallen slaagt de behandeling in één keer, maar het kan voorkomen dat de wortelpuntontsteking onvoldoende geneest.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Wanneer wij een wortelkanaalbehandeling uitvoeren onder plaatselijke verdoving, voelt u van de behandeling zelf niets. De verdoving neemt de pijn namelijk direct weg. Als we een herbehandeling moeten uitvoeren, is hiervoor vaak geen verdoving nodig omdat het gevoel uit de zenuw al verdwenen is.

Krijg ik last van napijn?

Tijdens de wortelkanaalbehandeling maken we de kanalen zorgvuldig schoon en daardoor kan er achteraf wat napijn ontstaan. Het is per patiënt verschillend hoe heftig deze pijn zal zijn, maar het is vaak goed te onderdrukken met een pijnstiller. Wanneer uw pijn gepaard gaat met koorts of een zwelling, raden wij u aan om contact met ons op te nemen.

Kan ik direct na de behandeling weer aan het werk?

Direct na de wortelkanaalbehandeling kunt u weer aan werk. U kunt wel wat hinder ondervinden van de verdoving, deze werkt namelijk gemiddeld zo’n drie uur. In die tijd kan praten en eten daarom wat lastig zijn. Houd er wel rekening mee dat u niet te zwaar werk verricht waarbij uw veel moet tillen of bukken. Dit kan de eerste dag vervelend zijn.

Section achtergrond
Tandheelkunde voor iedereen.

Voorkomen is beter dan genezen… 🙂

Lees meer
Section achtergrond
Maakt u zich zorgen over uw gebit?

U gaat regelmatig naar de tandarts. Toch ziet u uw gebit langzaam achteruitgaan. In stilte maakt u zich zorgen…  

lees meer
Section achtergrond
Wanneer de reguliere tandarts u niet verder kan helpen!

Jaar in jaar uit steeds meer van hetzelfde. Professionele verwaarlozing. Goed genoeg-tandheelkunde….

Lees meer
Section achtergrond
Een Tweede Mening blijkt noodzakelijk en kosteloos bij Idente.

Inzicht verwerven voor de beste zorg….

lees meer
Section achtergrond
Hoe zal uw gebit er over 20 jaar uitzien?

De mond. We storten er van alles in. Ze moeten een leven lang mee; tanden, kiezen en natuurlijk het tandvlees. Gebitsproblemen van de toekomst vroegtijdig inzichtelijk gemaakt.

Lees meer
Section achtergrond
Maatwerk voor 40-plussers.

Connaisseurs. Levenservaring. Mensen die aan de tweede fase van hun ‘gebitsloopbaan’ beginnen. Met het vorderen van de leeftijd is een ander soort tandheelkunde noodzakelijk. 

Lees meer
Section achtergrond
Tandheelkunde voor de 40~plusser!

Er komt een moment in uw leven dat u uw gebit geheel zal moeten renoveren. Tenminste als u een mooi gebit wilt blijven behouden. Uw mondgezondheid tot op hoge leeftijd op orde wil hebben. 

Lees meer
Section achtergrond
Bent u op zoek naar High-end tandheelkunde?

High-end. Dat klinkt duur. Niet voor hen die er voor willen sparen. Een lelijk gebit – ook al zijn er geen pijnklachten – vertegenwoordigt niet wie u bent. 

Lees meer
Section achtergrond
Dental Aesthetics. Wanneer tanden mooi moeten zijn!

Verkleurde tanden, scheve tanden, afgebrokkeld, versleten. Wij reconstrueren uw lach, uw tandvlees en alles wat daarbij hoort. 

Lees meer
Section achtergrond
Complexe en Uitgebreide Tandheelkunde

U bent uw kiezen kwijt. Misschien heeft u een plaatje of wat anders los in de mond. Uw tanden staan scheef, uitgezakt en zijn verkleurd. 

Lees meer
Section achtergrond
Een kunstgebit is niet meer van deze tijd. Vaste tanden in een dag!

Een loszittend kunstgebit. Wij kunnen u binnen een dag verlossen van een kunstgebit door middel van een vastgeschroefde brug op implantaten.

lees meer
Section achtergrond
Wanneer implantaten onvermijdelijk zijn!

Het is altijd mogelijk verloren gegane tanden kiezen te vervangen door implantaten.

Lees meer
Section achtergrond
Wanneer tandartsangst
 een probleem is!

Angst voor de tandarts. Wat is er misgegaan in de tandheelkunde dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking bang is voor de tandarts? Onnodig!

Lees meer
Section achtergrond
Wanneer uw kind angst heeft gekregen voor de tandarts.

Eenmaal bang geworden voor de tandarts, is begeleiding en terugwinnen van vertrouwen essentieel.

lees meer
Section achtergrond
De tandheelkunde is in crisis.

De tandheelkunde is sterk vercommercialiseerd. Er is geen onderscheid meer tussen een tandartspraktijk en een supermarkt. De opkomst van de tandartsketen baart zorgen. Jonge tandartsen hebben nog maar een beperkte opleiding genoten…

Lees meer